Utolsó kommentek

Friss topikok

  • : Nagyon jó írás! (2013.12.02. 20:32) Az élet értelméről
  • tizer: @Zak: "Ezzel a kijelentéssel (ti. 'tudatos mivoltuk hiányzik') minden valós tapasztalat ellen besz... (2013.10.17. 00:07) Az állatok nem éreznek fájdalmat
  • Brendel Mátyás: "Mivel mindenkinek kicsit mások a végső kérdései, mindenkinek más is a hite." Nem következik. És ... (2013.09.25. 14:09) A hitről
  • tizer: @filmcomm: nem amiatt, hanem azon cselekedetével teszi világossá :-). (2011.07.13. 21:22) Az evolúció evolúciójáról
  • filmcomm: Na, ez egy elég jó összefoglalója az egyébként sanyarú helyzetnek! (2011.07.13. 17:41) Miért nehéz változni?

Az evolúció evolúciójáról

2010.06.11. 11:59 :: tizer

A külső figyelembevételével történő kapcsolatfelvétel, ill. már eleve a szimpátia eldőltének mikéntje evolúciós eredű. A faj fennmaradását szolgálja, hogy minden egyed keresi valamiféle kódolt preferenciák alapján ígéretesebbnek tűnő fajtársak társaságát, ill. a szaporodás lehetőségét.

Erről a fontos aspektusról kell egy szöveges érintkezés során lemondani? Ez valóban érvágásnak tűnik. Legalábbis, ha az külsőben megmutatozóan ideális génálományra feni valaki a fogát.

Node nézzük meg jobban, ugyanis történtek változások az állati mivoltunk ideje óta. Komplex társadalmakba (vagya globalizációt szelei szerint: egyetlenbe) szerveződtünk, melyben úgy az életbeli előnyök, mint a fajfenntartás vonatkozásában jelentőséget mutató faktorok kibővültek, sőt sok esetben eltértek a törzsfejlődés korábbi, állati aspektusaitól. A jó izomzat és csontozat háttérbe szorult, inkább csak olyan sármbeli faktorrá vált pl. a "nagyteljesítményű autóval való rendelkezés tulajdonsága" mögött. Hasonlóan az elődeink sokkal természetesebb "terebélyes nőideálja" leáldozott, helyébe a fiziológiaiag sokkal kevésbé előnyös, ám gazdaságilag, helytakarékosság tekintetében és emitt inkább nem részletezendő lelki komplexusok miatt előtérbe került a deszkanő ideál.
Ezen változások felett a jó/rossz tengelyen nem túl bölcs ítélkezni, egy fejlődésről van szó, melynek mindig vannak előnyös és hátrányos kicsengései, és hogy összeségében hasznosak-e, azt csak nagy távlatból a faj egészére vonatkozó vizsgálattal lehet megbecsülni. Azt tudjuk az evolúcióról, hogy nem tervez hosszú távra. Igazáben semmilyen távra se tervez, de a rövidtúvá hatások kénytelen-kelletlen kifejtik hatásukat, azokhoz adaptálódik az élő szervezet, míg a jövőbe nem tekint. Legalábbis a szigorúan biológiai evolúció. Ha az evolúció részének tekintjük (és miért ne tennénk) a kialakult godolkodást, és annak a nagyobb idő és térbeli távlatokat felölelni igyekvő megértő mivoltát, akkor persze mondhatjuk, hogy ma már sokkal "ügyesebb", sokkal okosabban vigyáz az emberi fajra az emberi evolúció. Míg az állati lét színvonalán sose merült fel esélye se a más bolygóra való településnek, s ezzel egy planetáris katasztrófa túlélése reménytelen, addig az emberi gondolkodást igencsak foglalkoztatja ez az irány, sőt lépéseket is teszünk ilyen téren. Az persze egyéni izlés kérdése, hogy ezeket kevésnek tekintjük-e. (Itt utalnék még egy gondolat erejéig az Avatar film návi népére, mely  "csodálatos harmóniában él a bolygójával", ám evolúciós tekintetben mindenképp az az ember mögött  kullog, hiszen nemhogy más bolygókra elutazni, de egy, pl. az embertől érkező támadás ellen védekezni sem képes érdemben.) Az evolúció eszköztára tehát változik, s ezt visszakövethetjük az egyének  szintjén is.

Az ismerkedés kapcsán is változások érhetők tetten. Bár nincs akadálya, hogy a neten (mozgó)képpel, hanggal, élő kapcsolattal kössünk ismerettséget, ezen lehetőségek kiaknázása nem egyöntetűen igényelt. S mint, ahogy pl. egy kenyérpirítóról és annak tulajdonságairól zajló vita és tapasztalatcsere fórumon, úgy sok esetben az ismeredés során is háttérbe szorul a beszélő konkrét külső megjelenése. De ez nem is annyira újkeltű preferenciaváltozás. Aranyszájú költők esetén se szoktuk volt számonkérni annak sármos megjelenését, legyen jó abban, amit ír, költ, kinyilatkoztat, publikál és megvan mindaz, ami rajongáshoz szükséges.

Ha pedig tekintetbe vesszük, hogy milyen kapcsolatban vannak egymással a külső jegyekbeli evolúciós előnyök és az írásba foglalható mentálisak, világossá válhat az emberi mivolt elszakadási iránya az állati múlttól. Az állatok, bár a hímek sokszor viaskodnak nőstényekért, miközben ügyességi képességeiket is összemérik, mégsem mondható, hogy értelmi versenyre kelnek. Az így vizsgáztatott ügyesség, reflex és kezdetleges intelligencia messze-messze van az emberi értelemtől, melynek komoly hatása kell(ene) megmutatkozzon az ismerkedéskor, párválasztáskor. Ám hagyományosan nincs ez így. Megismeri egymást a jóképű fiatalember és az elragadó lány, s majdan, mikor túlélték a biológiai késztetés összekovácsoló örvényeit, kerül terítékre a intellektuális kompatiblitás, meg egyáltalán az egymás értelmi képességeinek méltatása, megbecsülése. (Nem ritkán itt el is véreznek a "pedig milyen szép pár lenne" kapcsolatok.)

Kimondhatjuk tehát, hogy egy űrt pótol az ismerkedés azon formája, amikor a klasszikus, külső megjelenésből felmérhető értékek felett dominálni kezd az értelemre összpontosító, lecsupaszított kapcsolatfelvétel. Ezen mód érünk el az emberi mivolthoz igazán hű, és egyre inkább a mai társadalmi berendezkedésben is előnyöket inkább hordozó vonatkozásokra szabott ismerkedési formához.

Evolúciós továbblépésről beszélhetünk tehát a netes ismerkedés kizárólag intelligenciát előtérbe emelő, lecsupaszított formájára tekintve! Továbbmenve, amikor valaki a net ezen lehetőségét nem meglovagolni igyekszik, hanem sietve visszavágyik a biológiai paraméterek szerinti párválasztásra, magyarul fényképet követel, tesmagasság és fizikális paraméterekről érdeklődik a beszélgetőpartnerét illetően, ott bizony visszamaradottságról beszélhetünk; jelen pillanatban a populáció túlnyomó részénél.

Egykoron a net fejletlensége nem tette lehetővé, hogy csak úgy fényképeket adjunk közre magunkról, kérünk számon másoktól. Akkoriban nem is volt érdemi kapcsolatfelvételi helynek beállítva, csak néhány egészen csodabogár fejlett emberi lény számára. Mára már, hogy a visszmaradottabb tömegek igényei is kielégítésre kerülhetnek és a fénykép közlése nem ütközik akadályokba, óriásivá vált a net népszerűsége, ezen ismerkedési vonalon is, s nincs is partnerkereső oldal fénykép feltöltés lehetőség nélkül. Mitöbb, előnyként van ez beállítva, hacsak nem kötelező. Ha képet tölt fel valaki, több megkeresésre számíthat. És minél extravagánsabb, minél inkább a biológiai faktorokat kivillantó a kép, annál több, nevezzük őket karikírozva nevűkön: állat ront rá. A mai helyzet tehát képletesen a következő: feltalálták a számológépet, tud négy alapműveletet, sőt négyzetgyököt is von szempillantás alatt, majd a boltokba kerül és a vásárlók számára annál jobbnak minősül egy típus, minél erősebb tokban van, s minél inkább kézreáll, mivel az ilyennel lehet legjobban szeget  beverni.

A színes-szagos ismerkedési oldalaknak IQ kiszorító szerepéhez ezután nem fér kétség.
 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ebredjra.blog.hu/api/trackback/id/tr762073909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

filmcomm 2011.07.13. 18:05:20

:-)))

"bizony visszamaradottságról beszélhetünk; jelen pillanatban a populáció túlnyomó részénél."

Lehet, de nem amiatt, hogy képet követel!

tizer · http://ebredjra.blog.hu/ 2011.07.13. 21:22:58

@filmcomm: nem amiatt, hanem azon cselekedetével teszi világossá :-).
süti beállítások módosítása